Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ Σ’ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΗ


ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ Σ’ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΗ

Ή: <<ΧΡΟΝΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΑΤΗΡ>> (=Ο Χρόνος είναι πατέρας της αλήθειας )

(Το σημερινό κείμενο  αφιερώνεται….  Εξαιρετικά).

Από τις φιλοσοφικότερες έννοιες ο χρόνος .Είναι ο συμβατικός χρόνος που και αυτός διαιρείται σε μικρά μέρη ( δευτερόλεπτα- λεπτά- ώρες –εικοσιτετράωρο  κ .ο .κ ),αλλά και ο φιλοσοφικός χρόνος : παρελθόν-παρών –μέλλον.

Για τον άνθρωπο δεν υπάρχει παρών. Για το Θεό δεν υπάρχει παρελθόν και μέλλον. Είναι ένα διαρκές παρών. Ο χρόνος είναι το ύφασμα που είναι υφασμένη η ζωή. Πολλές φορές διαμαρτυρόμαστε  ότι η ζωή μας είναι λίγη. Λάθος .Ο χρόνος που χάνουμε ,η ζωή που χάνουμε, είναι πολλή. Άρα αυτή που μας μένει είναι λίγη. Άλλωστε, είπαμε, χρόνος και ζωή είναι το ίδιο. Αφού η ζωή μας, μετριέται με το χρόνο. Ο Καζαντζάκης είχε πει:<< ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΕΝΟ,ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ Σ ΕΝΑ ΑΛΛΟ.ΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟ ΛΕΜΕ ΖΩΗ >>!

Μέσα στη ζωή ,μέσα στο χρόνο, κάνουμε ενέργειες. Ποτέ όμως δεν είμαστε σίγουροι ,ότι αυτές είναι σωστές . Αυτό ο λαός απλοϊκά το λέει: <<ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ>>! Δηλαδή θα αποδειχθεί στο μέλλον. Είσαι, ας πούμε Δήμαρχος .Κάνεις κάποιον π.χ. Αντιδήμαρχο , Πρόεδρο, Διευθυντή, είτε γιατί σε παρακάλεσε είτε γιατί τον πίστεψες.!Στη συνέχεια όμως θα αποδειχθεί ο πραγματικός του χαρακτήρας. Κυρίως όταν σταματήσει η θητεία του. Κυρίως όταν θελήσεις να τον αλλάξεις ,και φυσικά τότε μετανιώνεις που του’ δωσες  .

Παραδέξου λοιπόν ,πως όταν οι άλλοι, σε συμβούλευαν να προσέξεις για τις επιλογές σου, εσύ είχες ….  Πρόβλημα στ αυτιά. Προσλαμβάνεις έναν υπάλληλο .Στην αρχή θαυμάζεις τα προσόντα του ,τις ενέργειες του. Χαίρεσαι μάλιστα γι αυτό και θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό. Μη βιαστείς όμως να τον επαινέσεις .Θα φανεί αργότερα ο σκοπός των πράξεων του. Μην  εκτίθεσαι λοιπόν ,κύριε Προιστάμενε, κύριε Αρχηγέ .Εκθειάζοντας τα προσόντα, του ανθρώπου της επιλογής σου. Πόσο μάλλον όταν δεν έχεις γνωρίσει το χαρακτήρα του από τον παρελθόν ακόμα κι αν είναι ….  αδερφός σου, ακόμα και αν είναι γιος  ή κόρη του φίλου του αδερφού σου. Κυρίως όταν έχεις εξουσία .Τότε μεταβάλλονται σε αυλοκόλακες. Περίμενε λοιπόν το χρόνο, να σου δείξει την αλήθεια.

 

Ο χρόνος έχει κι άλλες ιδιότητες .Δεν είναι μόνο πατέρας της αλήθειας .Λένε πως είναι και <<γιατρός >>.Καταλαγιάζει τα πάθη , μειώνει τα παθήματα, καταπραΰνει την οργή. Τότε είναι αυτό που λέει ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ,Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ:<<ΟΙ ΔΕΥΤΕΤΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΦΟΤΕΡΕΣ>>.

 

 

 

 

Δε χρειάζεται λοιπόν βιασύνη ,υπερβολή. Χώρια που θα δείξει την αλήθεια και στα δύο μέρη. Έτσι θα φανεί ποιος είναι αχάριστος ,ποιος επιπόλαιος και ποιος εκμεταλλεύτηκε την <<καλή καρδιά>> του άλλου. Ακόμη λένε :<< Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΜΑ>> .Πόσοι και πόσοι, δε ζουν με τη σωστή χρήση του χρόνου. Χώρια που τόσοι επαγγελματίες πληρώνονται με το χρόνο. Ακόμη κι αν το μεταφράσουμε κυριολεκτικά ,πάλι θα βγάλουμε, ότι ο χρόνος είναι χρήσιμος. Μην σπαταλάς το χρόνο σου σε πράξεις δίχως ουσία. Κάθε χαμένη ώρα είναι δυστυχία για το μέλλον. Γι αυτό άλλωστε λένε :<< ΦΕΙΔΟΥ ΧΡΟΝΟΥ>>  ! ΔΗΛ… ΝΑ ΛΥΠΑΣΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.

Αν στέκεσαι στο τι είπε ο Πάνος ,ο Γιάννης ,ο Τάκης και οι άλλοι …<< ευγενείς… πρίγκηπες>>, τότε δε θα ….<<προκάμνεις >>,ν’ ασχοληθείς με  τα’ αναγκαία ! Ελπίζω να συνεννοηθήκαμε!

                                                                                                 ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.